Het Bobijnhof in de startblokken.

Het project situeert zich op de site “Stadszalen”. Het terrein is gelegen in het volle centrum van de stad op enkele meters van het gerenoveerde stationsplein. Deze site is in volle expansie en alle noodzakelijke accommodaties zijn in de omgeving aanwezig.
Het terrein heeft een willekeurige vorm en een oppervlakte van ±8.600 m2. Het paalt aan de Leopold II-laan, een vrij drukke verbindings- / ontsluitingsweg en de Tabakstraat welke een rustig woonerf is.

Het ontwerp bestaat uit twee entiteiten evenwijdig aan elkaar. Tussen beide is er een langwerpige open ruimte voorzien dat niet enkel dienst doet als circulatie-, maar ook als ontmoetingsruimte voor de bewoners (dit noemen wij de “corridor”). Met een beetje groen en zitmogelijkheden wordt getracht in dit binnengebied een aangename sfeer te creëren.
Beide bouwblokken zijn op dezelfde manier opgevat. Een visuele sokkel schraagt de verdiepingen. Door het verspringen van de verschillende wooneenheden tegenover elkaar krijgt de gevel een speelse uitstraling. De toegang tot de wooneenheden op niveau twee en drie gebeurt d.m.v. een passerel die toegankelijk is door drie trapgehelen en een centraal gelegen liftkoker. Deze drie trappen en de liftkoker zijn onmiddellijk zichtbaar vanuit de centrale toegang wat de toegankelijkheid en overzichtelijkheid bevordert. Per niveau is het mogelijk om noodevacuaties uit te voeren aangezien de passerellen met de voorgevel verbonden worden.
In deze twee bouwblokken zijn 36 wooneenheden ondergebracht. Hiervan zijn er 9 duplexen (type 3/4) gelegen op het gelijkvloers en 27 appartementen (type 1/2), waarvan 9 op ieder niveau gelegen zijn. Deze zijn zo gericht dat de leefruimtes uitgeven op de groenzones voor- en achteraan en maximaal kunnen genieten van licht en zicht. De buitenaanleg is zo opgevat dat het gemeenschappelijk groen beperkt wordt en de privétuinen maximaal zijn. Hiervan is de minimale oppervlakte ±30m2 en de maximale ±230m2.
Tevens is een ondergrondse privé parkeergarage voorzien die plaats biedt aan 51 voertuigen.
Autoverkeer is alleen mogelijk vanaf de kant Leopold II-laan, waardoor de toegang tot de parkeergarage voorzien is via het nieuwbouwproject langsheen de Leopold II-Laan.
Zachte weggebruikers kunnen ook gebruikmaken van de doorgang Tabakstraat.

Te zien op de foto : de bouwput voor een ondergrondse parking met 48 autostaanplaatsen. Bovenop deze betonnen constructie komen 36 appartementen. Samen vormt dit 1 van de 3 projecten die de SNMH op deze site realiseert…

http://www.architectenstudio.behttp://www.architectenstudio.be/
Vorig NieuwsberichtNieuwe raad van bestuur en voorzitter
Volgend NieuwsberichtWerf Bobijnhof: een sfeerbeeld